Yoga och meditera

Fler och fler investerar idag i sin hälsa istället för i prylar, genom yogakurser, meditation och mindfulness. Vad är fördelarna med detta och vad kan det ge oss?

Studier pekar på att meditation medför positiva förändringar i hjärnan och immunförsvaret. Genom meditation har du chansen att förbättra minnesfunktioner i hjärnan, enligt en amerikansk forskargrupp på universitetet Yale. Hjärnforskaren Katarina Gospic berättar i en intervju med SVT att munkar som mediterat mycket i sina dagar i 45-50 årsåldern, har lika goda hjärnförmågor som tjugoåringar. Dessutom är meditation ett fantastiskt sätt att varva ner på, i en stressig vardag. Det räcker med runt 12 minuter per dag för att de positiva effekterna ska bli märkbara.

Även yoga medför flera positiva effekter. Yoga har blivit en folkrörelse och fler och fler blir medvetna om dess fördelar. Flera studier har visat att utsöndrande av stresshormonet kortisol minskar av yoga. Det är alltså en utmärkt sysselsättning för den som behöver stresslindring i vardagen.

Både yoga och meditation hjälper oss att fokusera på nuet, slappna av och förbättra koncentrationen. De positiva effekterna av yoga och meditation gör dig att bli en bättre kollega, förälder och vän. Unna dig själv en bra hälsa, det är du och din omgivning värd!