De bästa på nätet

Oavsett om det är i tryckt form eller digital form som nyheterna efterfrågas så finns det nästintill en nyhetsportal eller tidning oavsett intresse. För de som är intresserade av inredning finns ett flertal magasin och webbsidor likväl om intresset är för bröllop eller allmänna nyheter.

Vad man är ute efter för slags nyheter speglar därmed vilken sida man bör besöka. Ser man däremot enbart till allmänna nyheter är Omni bäst. Det var i alla fall vad Internetworld ansåg när de listade de bästa nyhetssajterna 2015.

Omni är en tjänst som lanserades 2014 och samlar upp nyheter från en mängd olika tidningar online. De skriver korta sammanfattningar på nyheterna så Omni för alltså ingen egen journalistik. Men genom att de kan presentera samma nyhet men från olika tidningar är det lätt för läsaren att skapa sig en bredare uppfattning om vad som egentligen har hänt. Dessutom finns det sökfunktioner och inställningar som gör att användare kan få nyheter inom vissa branscher presenterade. Omni kan på så sätt jämföras med Google då det blir en sökmotor som presenterar nyheter. Men då enbart från etablerade och trovärdiga tidningar.

Funktionen som Omni erbjuder passar utmärkt för de som snabbt vill läsa nyheter och på ett enkelt sätt fördjupa sig inom dessa. Enligt Kia Index har Omni ca 900.000 besökare i veckan.

Bland de andra nyhetssajter som IDG nämnde som ”de bästa på nätet” fanns även SvD och Aftonbladet. SvD fick utmärkelsen mycket tack vare deras föredömliga sätt att presentera nyheter på mindre skärmar (ex mobiler). Utöver det har SvD ett högt anseende och trovärdighet. Inte minst genom analyserande krönikor och djupa artiklar (något som kan saknas i kvällspressen).

Aftonbladet är Sveriges största nyhetssajt och är inte bara populär i Sverige utan många internationella företag har även koll på vad nyhetssajten gör och förmedlar. Detta inte minst då Aftonbladet många gånger är pionjär på sitt område. Bland annat var de den första svenska dagstidningen som hade en digital kanal som gick ekonomiskt plus. Idag drar företaget in stora summor på den reklam som finns digitalt – något som de även fått kritik för. Vissa anser att sidan har allt för mycket reklam. Men ser man förbi reklamen och fokuserar på nyheterna är det inte svårt att förstå varför Aftonbladet just är Sveriges största nyhetssajt.