Vad händer i kropp när du går ned i vikt?

Att snabbt gå ned i vikt kan ha sina fördelar men problem kan också uppstå. Det kan finns en rad olika orsaker till varför en person önskar gå ner i vikt. Ofta när man går ned i vikt så är målet att bli av med fett men det är dock inte möjligt att punkförbränna fett på magen eller andra kroppsdelar.

Minskning av muskelmassa När du börjar gå ned i vikt så är det första som försvinner glykogenet i lever och muskler. Glykogen binder vatten och det som händer är att man gör sig av med energi som energibränsle genom att kissa. Först efter ett tag så minskar fettvävnaden i kroppen.

När du går ned i vikt så bryter du alltid ned lite proteiner. En snabb viktnedgång innebär att du förlorar muskelmassa, så det är alltid viktigt att bygga upp muskelmassa genom att träna samtidigt som man försöker gå ned i vikt. Och för övrigt finns det studier som har visat på att styrketräning kan förbättra ämnesomsättningen, vilket ju då hjälper till lite extra med hur kroppen tar in och använder energi från den mat man äter. Medan kosten i sig gör väldigt mycket för viktnedgången hjälps den ytterligare på vägen av träning.

Att enbart fokusera sig på vikten kan vara vilseledande och att gå upp i muskelvikt är positivt och därför kan både vågen och BMI vara tveksamma sätt att mäta hur framgångsrik en viktminskning verkligen är. En lång och ganska rund person kan ha exakt samma BMI som en kort men muskulös person. Det man istället rekommenderas använda som en måttstock för viktnedgången är exempelvis midjemåttet. Här lagrar kroppen ofta extra mycket i fettdepåerna och när man börjar förbränna det får men en bättre sätt att se hälsoförbättringarna.

Snabb viktminskning Det finns många olika dieter där man försöker sätta igång viktminskningen med en snabb boost, en rivstart på det nya livet. Över 75 procent av alla som går ner i vikt går upp igen inom loppet av några år. En snabb viktminskning i början kan motivera och höja självförtroendet hos den som bantar. Om man förlorar mycket vikt så blir huden slapp och har det varit en snabb och stor viktnedgång kan det vara svårt för huden att återhämta sig. Med en operation och bukplastik kan hjälpa till att återställa huden efter en snabb viktminskning.

En diet som triggar kroppen att förbränna fett samtidigt som den laddar kroppen med viktiga näringsämne är således en bra metod. Mat som inte enbart ger energi utan även kräver energi för att smältas hjälper en person att förbruka kalorier och samtidigt känna sig mätt. En kost med proteiner och långsamma kolhydrater som nötter och grönsaker kan hjälp en person att snabbt minska i vikt.