Träna för att må bra

Motion och rörelse är livsviktigt för både kropp och själ. Människan är byggd för rörelse och de positiva effekterna med att leva ett aktivt liv är många.

När du tränar tar kroppen upp mer syre, som går ut till dina, celler och detta gör att kroppen lättare kan ta hand om stresshormoner och blodfetter. Efter en dag med mycket stress är alltså motion en bra medicin. Hjärnan påverkas positivt av fysisk aktivitet. Substanser som dopamin och serotonin, som motverkar depression och smärta frigörs när du tränar. Risken att drabbas av diabetes, blodproppar och högt blodtryck minskar också av regelbunden motion. Just kontinuitet är viktigt när det kommer till din hälsa. Försök därför att röra på dig minst 30 minuter per dag och gör det till en vana. Den bästa träningen är träningen som du faktiskt genomför. Välj därför med fördel en träningsform som du gillar, vare sig det är en promenad, simning eller orientering. För att det inte ska kännas alltför jobbigt kan det vara bra att träna med lägre intensitet i början för att sedan öka successivt.

Du har mycket att vinna på att ha en aktiv livsstil. Det är aldrig försent att börja träna. Oavsett ålder så kommer du att märka av träningens alla positiva effekter när du väl börjar.