Terapi för er kärlek

I början av en relation är det mesta underbart men ju längre in i relationen man går ju mer börjar man också se varandra som man är och lägga märke till partnerns både dåliga och bra sidor. Dålig eller brist på kommunikation är orsaken till att många relationer trasas sönder. Men det finns hjälp att laga ihop förhållandet genom parterapi.

Årligen skiljer sig ungefär 20 000 svenskar och även om man beslutat sig för att relationen måste få ett slut så kan ett par samtal hos en terapeut specialicerad på relationsproblem vara av godo för att man ska kunna skiljas utan en massa olösta tvister och sårade känslor. Men alla relationskriser slutar inte med att paret går skilda vägar utan fler och fler söker stöd från en terapeut för att reda ut sina problem. 

Det finns många olika skäl till att man väljer att söka hjälp i form av parterapi. Otrohet, oro för barnen, svårlösta konflikter, brist på sexuell lust eller en stressig livssituation som är krävande för relationen. Enligt Charles Sandström. som är samtalsterapeut, handledare och coach och erbjuder bland annat parterapi i Stockholm genom hans företag Ny Insikt, så kan en relation som är i kris genom terapi öppna upp för ett bättre liv. Eftersom paren i terapi får möjligheten att "utforska vad olika negativa känslor och otillfredsställda behov egentligen står för". Dessutom hjälper han paren att försöka minnas vad de tycker om och uppskattar hos varandra.

Det finns många olika anledningar att gå i parterapi. Det kan röra sig om otrohet, missbruk som påverkar relationen och familjen, oro för barnen, bristande kärlek och sexuell lust eller en stressig vardag som sliter på förhållandet. Listan kan göras hur lång som helst. Allra svårast brukar det vara att veta hur man ska hantera sina problem. Det kanske är svårt för dig att prata med din partner om du inte ens vet själv hur du ska förhålla dig till problemen. Du kanske också är rädd för konsekvenserna av att lyfta fram de problem du upplever i relationen.