Positiva nyheter

"Tänk positivt" är ett uttryck som kan vara väldigt provocerande. Begreppet har blivit uttjatat och använts felaktigt på så vis att vi luras att tro att vi ska gå omkring idel uppåt och glada vilket kan göra att många kan reagera negativt på uppmaningen att tänka positivt. 

Ordets ursprung kommer ursprungligen från engelskans positive vilket också menas att vara säker och övertygad om något. Därför handlar positivt tänkande om att man ska fokusera och tänka på det man vill ska ske och önskar menar många. 

Det finns stora fördelar med att försöka tänka positivt eftersom det inte bara påverkar hur vi mår för stunden utan även vår livskvalitet. Det finns tillfällen i livet då man kan behöva tänka extra mycket på att försöka tänka mera positivt. Till exempel vid vid olika läkeprocesser där det finns en del resultat som pekar åt att den egna övertygelsen/viljan/tron är viktig för kroppens läkning. 

Att tänka positivt låter lättare sagt än gjort och hur gör man då när allt känns som att det gått på tok? Enligt en artikel i Må Bra med läkaren Nisse Simonson som är författare till "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?" så menar han att man inte ska älta det man inte kan påverka och att man kan tänka över om det är värt att förstöra en del av dagen genom att vara arg eller irriterad. Är det inte det så så kan man försöka att hitta något positivt utifrån situationen istället. Man kanske har dragit någon lärdom utav det. Eller så hanterar man situationen genom att hitta en bra lösning. 

När något är riktigt tungt som ett dödsfall eller kanske det faktumet att man inte kan bli med barn menar Simonson att man självklart ska ge sig tid att vara ledsen och sörja men att man inte behöver göra det så stor del utav dagen utan att det räcker med ett par minuter om dagen och sedan anstränga sig att försöka fokusera på att se ljusglimtar i tillvaron. Vi kommer aldrig att må bättre av att fokusera på problem, det är inte konstruktivt eller givande. 

Simonson säger: -Det handlar om att lära sig att njuta av det som är bra i livet, och inte låta sig tyngas ner av det negativa. Små positiva tankar gör stor skillnad. 

Tänk på att det aldrig är för sent att arbeta med sin inställning och sitt sätt att tänka. Hjärnan är plastisk och har förmågan att lära sig hela livet.