Minska besvär med nacken

I dagens Sverige är det vanligt med nackproblem och de kan uppstå av flera anledningar. Genom att veta varför just dina nackbesvär uppstått kan du enklare förebygga dem.

Du kan förebygga nackbesvär på ett flertal olika sätt, bland annat genom din ställning när du sitter vid mobilen eller datorn. Att sitta lätt framåtlutad stora delar av dagen är inte hälsosamt för din nacke och du ska alltid hålla mobilen framför dig när du använder den. Om du arbetar framför datorn är det också väldigt viktigt att skärmen är placerad i en bra höjd. Dessutom bör du gå upp och röra dig med jämna mellanrum.

Stärk nackmusklerna för att få mindre besvär

En bra idé för att slippa framtida nackbesvär, undvika huvudvärk och förbättra din hållning är att stärka nackmusklerna. Det kan göras genom olika övningar som du enkelt kan genomföra själv i ditt hem. Nacken har många olika muskler och har även en stor rörlighet. Om du brukar ha huvudvärk och samtidigt känner ett obehag i nacken kan nackövningar vara riktigt bra. Du bör göra nackstretchande övningar 4-5 dagar i veckan och det som är så bra är att de inte alls tar lång tid att genomföra. En viktig sak att tänka på när du genomför nackövningar är att de ska ske långsamt, annars riskerar du att skada nacken.

Välj ergonomiska produkter

Det finns många produkter du kan använda för att komma till bukt med dina nackbesvär. Det finns bra hjälpmedel på nätet, som till exempel massagepistoler som hjälper dig att smidigt massera nacken. Du hittar även andra typer av massageprodukter för nacken online och många gånger fungerar de lika bra som när du går och får massage hos en massör. Vi har bara en nacke och att lida av nackbesvär är inte det minsta roligt, men det finns alltså många sätt att förebygga det på. Även om du redan har besvären kan du hitta många sätt att bli av med dem på.