Fira studenten

En anledning att fira något är alltid positivt. Inför varje sommar får många familjer något stort att fira: barn som tar studenten. Varje år ser vi glada studenter fira gymnasieskolans avslutande och de många möjligheter som ligger framför en.

Studentpresenter är något de flesta brukar ge bort. Exakt vad det är varierar så klart en hel del, men vanliga presenter inkluderar pengar, blommor och smycken. En del brukar även ge bort saker som kan vara nödvändiga när studenten flyttar hemifrån. Med universitetstiden nära inpå är det ju många som söker till skolor som ligger på andra orter.

Att förbereda för firandet inkluderar en hel del inköp med passande tema. Ballonger, flaggor och liknande är perfekt dekoration att ha hemma, men går likaväl bra att sätta upp på det klassiska studentplakatet.

Och detta kanske är den viktigaste uppgiften föräldrarna har att ordna. Traditionellt sett brukar man förstora en bild från barndomstiden och sätta upp på ett plakat som lätt går att hålla upp. På denne brukar man även skriva studentens namn så det är extra lätt för studenten att hitta åt sin familj i mängden.

De flesta brukar sedan åka hem och fira med dryck, mat och mingel. Och självklart en tårta som gärna också får gå i ett roligt studenttema. Många gillar att ordna en buffé och även utomhus, så länge vädret tillåter naturligtvis. Dekorationerna brukar traditionellt sett gå i blågult tema men annars är det oftast desamma som vanliga fester.

Till studenten hör ju även studentbalen. Detta är något som oftast hålls kvällen innan studenten, och medan det inte alltid finns ett specifikt krav på klädsel är det vanligt med balklänning för tjejerna och kostym, frack eller smoking för killarna. Många väljer att hyra balkläderna, men det är även vanligt att köpa dem. Killarnas kläder har dock en tendens att vara lite dyrare än tjejernas. Något som kan vara bra att veta i förväg.