Bryt dåliga vanor och skapa bättre

Vi är fulla med dåliga vanor tack vare vår hjärna. En dålig vana består först och främst för något du eller hjärnan gillar men som inte är det bästa för dig. Genom att byta ut vanan mot en ny, hälosammare variant kan du få större framgångar att bryta vanan än att bara sluta tvärt. När du får ett tomrum i vardagen som du brukade fylla med en dålig vana, är det svårt att hålla sig disciplinerad. 

Din dåliga vana beror på att hjärnan lätt skapar beroenden, gillar lätta rutiner och är lat. Den tycker alltid vi ska ta chansen att koppla av (alltså slöa på soffan), äta det som ger mycket energi (alltså trycka mycket socker) och vill inte sluta med saker som belönar hjärnan (beroendeframkallande substanser som nikotin eller alkohol). Den lata hjärnan gör det svårt att ändra ditt beteende och mönster, men om du åtminstone fyller vanans tomrum med en lättsam och hälsosammare vana har du större chans att lyckas. Vi har samlat några alternativ beroende på vilken vana du vill bryta: 

Sluta röka - byt ut cigaretten mot en e-cigarett istället. Hos eSmokes kan du köpa nybörjarpaket och komma igång på bara några dagar. Du får fortfarande nikotin men slipper cancerframkallande ämnen och den hemska doften. 

Äta mindre - ät mat som du vanligtvis gör men börja varje måltid med ett stort glas kallt vatten. Vatten fylller upp magen och du kommer att bli mätt snabbare. 

Rör dig mer - välj en tid på dygnet då du är som piggast och planera in en promenad vare sig om det blir under jobblunchen, direkt på morgonen eller framåt kvällen. Det är lättare att välja träning när du inte är trött. 

Mindre sötsaker - bästa metoden är att byta ut sötsakerna mot nyttigare mellanmål och snacks. För att du inte ska köpa hem sötsakerna i första början borde du alltid åka och handla när du är maten, efter middagen. Du gör bättre matval och dras inte mot socker och fett när du ät mätt och belåten.