Bra träningsmetoder

Vad som räknas som en bra träningsmetod kan vara lite subjektivt, det beror på vad du vill uppnå och vilka förutsättningar du har. 

Mot övervikt och ledproblem

Simning - skonsamt för knäna och lederna. Det bränner kalorier utan att du behöver belasta kroppen. Om du lider av grav övervikt kan du röra dig lättare och minskar belastningen. Är du inte intresserad av att simma längder finns det vattengympa istället.

Cykling - också snällt mot knäna men för nybörjare får man räkna med en öm rumpa de första turerna. Använd inte vardagskläder, köp riktiga plagg hos Lännasport som är ämnde för cyklister för bästa bekvämlighet.

Promenader - fungerar i alla lägen, du stärker kroppens alla muskler och gör det människan är född att göra. Vi är långdistansare, vi har uthållighet under långa perioder men är desto sämre på korta spurter. När du går ska du gå så pass raskt att det är lite jobbigt att föra ett normalt samtal men inte omöjligt, då förbränner du optimalt och klarar längre distanser. 

För muskelbyggnad och uthålliga muskler

Crossfit - den senaste styrkesporten där du kombinerar högintensiv träning med tunga vikter. Det är inte en sport för dem som har dålig muskelkontroll, det kan bara sluta i felbelastade muskler. Crossfit med lägre vikter är ett bra sätt att träna upp med uthålliga och "sega muskler" som klarar längre belastningtid.

Fria vikter - ger bättre resultat än träningsmaskiner eftersom du aktiverar de små balansmusklerna och inre musklerna för att bibehålla rätt balans och hållning när du styrketränar. Med fria vikter kan du utföra många olika övningar och träna flera muskler utan att byta redskap medan en maskin tar stor plats och tränar endast en muskelgrupp åt gången.